به گزارش متادخت، تا چندی پیش شاهد سیگار کشیدن مداوم مردان در این فیلم ها و سریال ها بودیم و آرام آرام ژست سیگار کشیدن به زنان نیز کشیده شد تا مخاطب را به سمت خود بکشاند تا جایی که نمایش سیگار کشیدن زنان در سریال ها عادی شد، غافل از اینکه این روند ممکن است منجر به عادی شدن ناسالم کردن این رفتار وقتی شخصیت محبوب و محترمی در حال سیگار کشیدن به تصویر کشیده می شود، این رفتار به تدریج به عنوان یک عادت عادی و قابل قبول در ذهن بینندگان جای می گیرد. به ویژه تأثیر این نمایش ها بر زنان و دختران جوانی که در جستجوی هویت و الگو هستند، نگران کننده است.
روایات زنان مختلف نشان می دهد که نمایش زنان سیگاری تأثیرات متفاوتی بر آنها داشته است. از تغییر نگرش نسبت به سیگار گرفته تا نگرانی های خانوادگی و تأثیرات آن بر کودکان، این صحنه ها می تواند پیامدهای منفی بسیاری داشته باشد.
اما در برنامه های جدید نمایش خانگی شاهد عادی شدن مصرف مشروبات الکلی هستیم، چندی پیش بود که مسمومیت و مرگ برخی افراد بر اثر مشروبات الکلی خبرساز شد. نمی توان تاثیرات آحاد جامعه به ویژه نوجوانان را در هنجارشکنی و عادی شدن آشکار سریال های شبکه نمایش خانگی نادیده گرفت و آثار مخرب این آزادی و نمایش نامحدود محصولات بسترها را نمی توان انکار کرد.
عادی سازی مصرف الکل در خانه نمایش
سید کمیل حسینی، جامعه شناس و پژوهشگر حوزه آسیب های اجتماعی وی گفت: امروز شاهد ترویج و عادی شدن مصرف مشروبات الکلی در نمایش های خانگی در بین مخاطبان هستیم. این فرآیند شامل دلایل مختلفی است.
حسینی ادامه داد: گاهی کسانی که در رسانه فعالیت می کنند به یک سری از جزئیات توجه نمی کنند. با فرض اینکه معیار این نوع قانون شکنی و عادی سازی در سریال های نمایش خانگی، به تصویر کشیدن و معرفی شخصیت شیطان صفت مصرف کننده الکل باشد. برای این مورد بحثی وجود دارد که تهیه کننده می گوید من الکل را تبلیغ نکرده ام و مخاطب را به مصرف مشروبات الکلی تشویق نکرده ام، بلکه برای بیان آن شخصیت منفی از الکل استفاده کرده ام.
این پژوهشگر آسیب های اجتماعی افزود: یک نکته مهم در این نوع تفکر وجود دارد و آن اینکه یک رسانه پیام های روشن و پیام های پنهان دارد. پیام آشکار در یک سریال ممکن است این باشد که مصرف الکل مضر است و عوارض دارد، اما در پیام پنهان این موضوع در ناخودآگاه مخاطب شکل می گیرد که می توان از الکل برای آرامش، کاهش استرس و عصبانیت استفاده کرد. که مصرف الکل برای لذت است. . این خود دلیلی برای افزایش مصرف الکل در جامعه خواهد بود.
ما نباید مشکلات اجتماعی را علنی کنیم
وی تصریح کرد: ممکن است برخی فیلمسازان افکار متفاوتی داشته باشند و بگویند این بخشی از واقعیت جامعه است و باید نمایش داده شود. این استدلال کافی برای ساختن چنین فیلم هایی نیست. برای واقعی و ملموس ساختن فیلم لازم نیست علناً همین مشکلات را در صحنه های فیلم بگنجانیم.
حسینی ادامه داد: گاهی علنی کردن یک سری معضلات اجتماعی مجوزی برای انجام آن رفتار ناسالم در جامعه می شود. باید گفت عدم انتشار برخی آسیب ها نسبت به انتشار آسیب کمتری به جامعه وارد می کند. این به معنای بی تفاوتی نسبت به آن معضل اجتماعی نیست، اما این روش آن مشکل را هم حل نخواهد کرد.
الکل نباید در رسانه ها دیده شود
یکی از محققان حوزه آسیب های اجتماعی راهکار کاهش مصرف الکل را اینگونه تشریح کرد: مشروبات الکلی نباید در رسانه ها دیده شود. اگر در رسانه ها علنی دیده شود از این طریق ارزش و وجهه اجتماعی پیدا می کند و مخاطب فکر می کند که این راه حلی برای حل مشکلات زندگی و رسیدن به آرامش است.
وی تصریح کرد: راه مقابله با چنین مطالبی این است که رسانه های دیگر محتوایی تولید کنند که به آثار و مضرات مشروبات الکلی برای مخاطب اشاره دارد. همچنین داشتن برنامه مناسب برای پیشگیری، آموزش و آگاهی یکی کاهش مصرف الکل در جامعه ضروری است.
حسینی اذعان داشت: به همین دلیل باید برای مطالبی که از نمایش خانگی پخش می شود قاعده و قانون وجود داشته باشد و از فیلتر عبور داده شود تا نتوانند محتوایی برای مخاطب تولید کنند.
وی خاطرنشان کرد: گاهی برخی می گویند اگر ایران مصرف مشروبات الکلی را در کشور آزاد کند، آسیب ها کاهش می یابد و بهتر می تواند آن را کنترل کند، اما باید گفت این تفکر به شدت اشتباه است. زیرا ما همچنان جزو کشورهای کم مصرف الکل هستیم و رهاسازی الکل نه تنها کمکی به کنترل بهتر افراد جامعه نمی کند، بلکه باعث می شود افراد بیشتری از این مشکل رنج ببرند.
افزایش موارد مسمومیت با الکل
راضیه کشاورز ملکی، رئیس گروه تجویز و مصرف فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو نیز با اشاره به افزایش موارد مسمومیت با الکل در کشور تاکید کرد: مصرف مشروبات الکلی تقلبی به ویژه مشروبات حاوی متانول می تواند باعث ایجاد مسمومیت های جدی و جدی شود. خطرات تهدید کننده زندگی متانول نوعی الکل سمی است که در مشروبات الکلی قاچاق، ضدیخ و برخی حلال ها وجود دارد و می تواند علائم اولیه مسمومیت را در مدت زمان کوتاهی نشان دهد.
وی ادامه داد: علائم اولیه مسمومیت با متانول معمولا بین نیم تا چهار ساعت پس از مصرف ظاهر می شود و شامل تهوع، استفراغ، درد شکم، سردرد، گیجی و خواب آلودگی است. متاسفانه در این مرحله بسیاری از بیماران به پزشک مراجعه نمی کنند.
رئیس گروه تجویز و مصرف فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو همچنین به علائم اصلی مسمومیت اشاره کرد که ممکن است بین ۶ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف مشروبات الکلی ظاهر شود. این علائم شامل اختلالات بینایی مانند تاری دید، تاری دید، تغییر در میدان دید، ترس از نور، دوبینی و حتی نابینایی کامل است. وی هشدار داد: پس از ۲۴ ساعت وضعیت بالینی فرد مسموم به شدت بدتر می شود و ممکن است تشنج و کما را در پی داشته باشد که در نهایت منجر به مرگ می شود.
منبع: مهر